OT00BG02 Oikeus ja etiikka, 5 op Myös avoimena yliopisto-opetuksena
OT00BG02 Oikeus ja etiikka, 5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija kykenee: a) tunnistamaan oikeuden ja etiikan eron ja riippuvuuden toisistaan; b) harkitsemaan oikeuden ja oikeudenmukaisuuden välillä olevaa suhdetta; c) keskustelemaan oikeudellisten normien ja muiden sosiaalisten normien välisestä suhteesta; d) vertailemaan erilaisia eettisiä lähestymistapoja; e) pohtimaan kriittisesti oikeudellista valtaa ja sen ilmenemismuotoja; f) tunnistamaan tuomareiden eettisen sääntelyn historiallisen perinnön ja pohtimaan sen merkitystä nykypäivänä; g) löytämään relevantteja eettisiä ohjeita yhteiskuntatieteellistä tutkimusta varten ja pohtia niiden yhteyttä oikeudelliseen tutkimukseen; h) keskustelemaan eettisistä haasteista ja vastuista oikeudellisessa ammatissa; i) harkitsemaan omaa tulevaa yhteiskunnallista asemaansa ja mahdollisia eettisiä vastuitaan juristeina.
Sisältö
Tässä kurssissa opiskelijat perehtyvät käsitteisiin 'oikeus', 'etiikka' ja 'oikeudenmukaisuus' ja reflektoivat niiden välisiä suhteita. Kurssi tarkastelee erilaisia eettisiä lähestymistapoja ja pohtii niitä suhteessa oikeuteen. Opiskelijat vierailevat myös erilaisissa oikeudellisen päätöksenteon paikoissa ja pohtivat oikeudellisen vallan moninaisia ilmenemismuotoja.
Kurssin toinen teema on eettiset ohjeet, haasteet ja vastuut asianajajille, tuomareille ja oikeustieteen tutkijoille. Tämän painopisteen tarkoituksena on tehdä tutuksi nykyajan sekä historialliset eettiset säännökset oikeuden ammattilaisille, ja harkita omaa moraalista toimijuuttaan eettisissä dilemmoissa, joita oikeustieteen opiskelijat saattavat kohdata opintojensa aikana ja tulevina oikeudellisina ammattilaisina.
Suoritustavat
Tämä on pääasiassa verkkokurssi, mikä helpottaa opiskelijoita suorittamaan sen heille sopivana ajankohtana.
Luentojen ja haastatteluiden katselu ja kuuntelu tallenteilta Kurssimateriaalien lukeminen Verkkokyselyiden suorittaminen Pienimuotoinen etnografinen tutkimus Osallistuminen verkkokurssin keskustelualustaan (Moodle) Moodle-tentti
Toteutustavat
Verkkoluennot, podcastit ja haastattelut (yhteensä 10 tuntia) Reflektio ja osallistuminen kurssin keskustelualustaan (Moodle) Etnografiset muistiinpanot Verkkokyselyt Itsenäinen opiskelu ja työskentely Moodle-tentti
Oppimateriaalit
Opiskelumateriaalit ilmoitetaan kurssin Moodle-sivulla. Kokonaissivumäärä on noin 200.
Lisätiedot
Periodi II.
Kaikki opiskelijat ilmoittautuvat opintojaksolle Peppi-opintotietojärjestelmässä oman kohderyhmänsä mukaisesti. Sivuaineopiskelijoita otetaan enintään 20 opiskelijaa. Mikäli sivuaineopiskelijoita on enemmän kuin kiintiössä on paikkoja, suoritetaan valinta arpomalla.
Avoin yliopisto-opetus:
Avoimen opiskelijoilta vaaditaan edeltävinä opintoina Johdatus oikeustieteen opintoihin ja oikeudelliseen ajatteluun I 2 op -opintojaksoa tai vastaavia opintoja. Avoimen opiskelijat ilmoittautuvat omassa ilmoittautumisjärjestelmässään opintojaksolle.
Opiskelijakiintiö 30 (integroitu opetus)
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit
Verkkokyselyiden suorittaminen (30 %) + osallistuminen kurssin keskusteluaslustalle (20 %) + tentti (50 %). Hyväksytty arvosana edellyttää, että kaikki kurssin osat on suoritettu.
Kielet
englanti, suomi
Taso
Perusopinnot
Oppiaine
Oikeustiede, ON/OTM-tutkinto
Vastuuhenkilöt
Juho Aalto
Luokittelu
Myös avoimena yliopisto-opetuksena