Opinto-opas 2022-2024

KIRU2221 Ruotsin kieli: Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, kirjallinen taito, 3 op Eurooppalainen viitekehys: B1-B2

KIRU2221 Ruotsin kieli: Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, kirjallinen taito, 3 op
Toteutukset
  • KIRU2221-3057 NÄYTTÖKOE - Ruotsin kieli: Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, kirjallinen taito, lv. 2024 - 2025
    31.08.2024 - 30.05.2025
Näytä menneet toteutukset
Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käyttää ruotsin kieltä tarkoituksenmukaisesti opiskeluun, työelämään ja omaan alaan liittyvissä kirjallisissa viestintätilanteissa ja tietää, miten kehittää kirjallista kielitaitoaan.

Opiskelija ymmärtää oman alansa teksteistä pääkohdat ja löytää niistä olennaisen tiedon. Opiskelija osaa kirjoittaa lyhyehköjä, rakenteeltaan loogisia ja sisällöllisesti relevantteja yleisiä ja oman alansa tekstejä, jotka ovat pääosin yhtenäisiä ja ymmärrettäviä. Opiskelija osaa hyödyntää sekä perinteisiä että digitaalisia apuvälineitä ja noudattaa hyviä akateemisia käytänteitä.

Sisältö

Kurssilla käsitellään monipuolisesti opiskeluun, työelämään ja opiskelijoiden omaan alaan liittyviä tekstejä. Kurssilla perehdytään mm. alan sanastoon ja harjoitellaan erilaisten tekstien kirjoittamista.

Suoritustavat

Vaihtoehto 1: Osallistuminen opetukseen, harjoitustyöt ja tentti tai arvioitavat tehtävät

Vaihtoehto 2: Näyttökoe

Lisätiedot näyttökokeesta: Opiskelija, jolla on erittäin hyvä ruotsin kielen taito, ja joka lisäksi tuntee oman alansa sanastoa, voi osoittaa kielitaitonsa näyttökokeessa. Kokeen voi suorittaa vain kerran. Opiskelija, jonka äidinkieli tai koulusivistyskieli on ruotsi, osoittaa kielitaitonsa kypsyysnäytteellä. Opiskelijan tulee ottaa hyvissä ajoin yhteyttä vastuuopettajaan, mikäli hän on aikeissa osallistua näyttökokeeseen. Ks. näyttökokeen toteutus

Toteutustavat

Ruotsin kielen suullista ja kirjallista taitoa opiskellaan samalla kurssilla. Kirjallinen taito kirjataan opintorekisteriin koodilla KIRU2221 ja suullinen taito koodilla KIRU2241. Kurssi (yht. 5 opintopistettä) sisältää sekä ryhmäopetusta että itsenäistä työskentelyä. Katso tarkemmat tiedot toteutuksista.

Syyslukukauden ryhmät:

  • valtio-oppi, poliittinen historia, filosofia
  • sosiaalitieteet
  • sosiaalityö

Kevätlukukauden ryhmät:

  • valtio-oppi, poliittinen historia, filosofia
  • psykologia
  • logopedia
Oppimateriaalit

Katso toteutuskohtaiset tiedot.

Lisätiedot

Opintojakso perustuu julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta annettuun lakiin 424/2003, suomen ja ruotsin kielen taidon osoittamisesta valtionhallinnossa annettuun asetukseen 481/2003 sekä asetukseen yliopistojen tutkinnoista 794/2004.

Suositeltu suoritusajankohta: 2. vuoden syys- tai kevätlukukausi.

Esitietovaatimukset

Lukion ruotsin kielen oppimäärä tai vastaavat tiedot. Jos opiskelijan lähtötaso on alempi kuin B1 (esim. opiskelija ei ole kirjoittanut ruotsia ylioppilastutkinnossa, tai aiemmista opinnoista on jo kulunut aikaa), tulee hänen kohentaa kielitaitoaan ennen kuin hän osallistuu tutkintoon sisältyvälle ruotsin kurssille, esimerkiksi ruotsin valmentavalla kurssilla KIRU1071. Opiskelija voi arvioida omaa kielitaitoaan Moodlen lähtötasotestin avulla.

Arviointiasteikko

HYL-TT-HT

Arviointikriteerit

Aktiivinen läsnäolo, annettujen tehtävien tekeminen sekä loppukoe. Suoritus arvioidaan arvosanoilla 2 (tyydyttävä taito) tai 4 (hyvä taito). Hyväksytty suoritus edellyttää läsnäoloa vähintään 80 %:lla oppitunneista.

Kielet

ruotsi

Taso

Kieli- ja viestintäopinnot

Oppiaine

Kieli- ja viestintäopintojen keskus/ruotsi

Vastuuhenkilöt

Nina Numminen

Luokittelu

Eurooppalainen viitekehys: B1-B2

background